INDISCH BUFFET BIJ DE OPEN HOF IN LENT

SELAMAT MAKAN!

Selamat Makan – Eet Smakelijk!
Houdt u van de smaak van de authentieke Indische keuken, dan moet u zeker eens bij De Open Hof in Lent komen eten. Onze kok Daan Patty maakt voor ieder buffet de lekkerste Indische gerechten voor u klaar.

Het eerstvolgende buffet over:

0Dagen0Uren0Minuten

Zaterdag 14 december 2019 (zaal open om 18:00 uur)

Reserveren gewenst!

Telefoon: 024-3235421

Mobiel: 06-23716161

Email: info@deopenhof-lent.nl

ONZE GERECHTEN

Soto soep

Nasi
Nasi goreng
Bami goreng

Rundvlees op Balinese wijze
Babi Koening (varkensvlees)
Tjolo Tjolo (gebakken makreel in pittige ketjap saus)
Saté Ajam uit Timor (kip)

Witte kool met paprika
Atjar van bloemkool, boontjes enz.
Zoetzuur komkommer met tomaten en fruit

Kroepoek
Katang goreng gebakken uitjes enz.

IJs met slagroom
Cup cake van pandan
Drankje van banaan met ananas

Prijs: € 19,95 per persoon (excl. Drankjes)

IMPRESSIE VAN ONS INDISCH BUFFET

Over de Indische keuken…

SELAMAT MAKAN

Hoe Indisch is de Indische keuken?

Wie aan Indo’s denkt, denkt aan Indisch eten. Deze twee fenomenen zijn onlosmakelijk (en smakelijk) met elkaar verbonden. Bovendien denkt een Indo ook best vaak aan eten ;). Maar hoe zit het nou eigenlijk met die ‘Indische’ keuken. Overal zie je ‘Indonesische’ restaurants en het woord ‘Indonesisch’ op allerlei producten in de supermarkt, zoals kruiden en kant-en-klaar maaltijden. Net zoals er een verschil is tussen het ‘Indisch’ zijn of ‘Indonesisch’, is er ook culinair gezien een verschil tussen de ‘Indische’ en ‘Indonesische’ keuken.

De Indonesische keuken

Als we het hebben over de Indonesische keuken dan bedoelen we de authentieke keuken van Indonesië. Deze keuken is net zo divers, als het aantal eilanden van de archipel. Elk eiland, elk volk, heeft zijn eigen gerechten en recepten. Ook is het afhankelijk van welke kruiden, groenten en dieren er in een bepaald gebied van oorsprong voorkomen. Zo zijn Molukse gerechten vaak gemaakt op basis van vis, sago, cassave, zoete aardappel en groenten. De Balinese keuken is qua samenstelling redelijk sober, maar het kent een rijke presentatie. In tegenstelling tot de andere eilanden wordt op Bali veel minder vlees, kip of ander gevogelte gegeten, maar meer groentegerechten. En zo heeft elk volk en elk eiland zijn eigen specialiteiten. Sumatra bijvoorbeeld is de streek van de Padang-keuken en veel scherpe (pedis), gekruide gerechten kennen hier hun oorsprong. De Javaanse keuken is daarentegen minder ‘pedis’ en vaak wat zoeter van smaak.

De Indonesische keuken heeft behalve Nederlandse invloeden (denk aan de suddergerechten) ook Portugese, Indiase, Chinese en Arabische invloeden. De handel in specerijen heeft hier ook op culinair gebied eeuwenlang haar sporen nagelaten (zie ook ons vorige Blog ‘De Indo-industrie’). Maar ook het overbrengen van een andere godsdienst, zoals het Hindoeïsme en de Islam, heeft de Indonesische keuken beïnvloed. De grote Chinese gemeenschap in Indonesië is wellicht al eeuwenlang de belangrijkste invloed in de Indonesische keuken te noemen. De Chinezen introduceerden bijvoorbeeld de soyaproducten, loempia en bami.

De Indische keuken is uiteraard ook onlosmakelijk verbonden met, en ontstaan uit, de Indonesische. Dat is de basis. De Indische keuken is een smeltkroes van stijlen en ingrediënten uit allerlei windstreken, allen aangepast aan de Europese smaak. Daarmee is de Indische keuken een van de oudste fusionkeukens ter wereld! De Indische keuken is vergelijkbaar met de Euraziatische keuken uit Maleisië en Singapore. De Indische keuken is ontstaan in het koloniale tijdperk, in Nederlands-Indië. Ook qua presentatie is de Indische keuken grotendeels gevormd door Westerse invloeden en stijlen. Daarover later meer. Laten we eerst eens gaan kijken naar de belangrijkste ingrediënten en hun historie.

De Spaanse peper is misschien wel het belangrijkste en het bekendste ingrediënt in zowel de Indische als de Indonesische keuken. Het heet ook niet voor niets zo: de Spaanse peper (ook wel chili peper of lombok) is zo’n 500 jaar geleden in Indonesië ingevoerd door de Portugezen. In Indië fungeerde de Spaanse peper o.a. ook als conserveermiddel om vlees en gerechten langer te kunnen bewaren, dit vanwege de hoge temperaturen in het warme klimaat. Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Zonder deze pepers geen sambal! (bron: De kritische Katjang)